Semester på Malta


Comino

Comino är en av de tre bebodda öarna på Malta. Det är den minsta ön med bara fyra personer som permanent befolkning. Det är ett Mekka för dykare, snorklare, vindsurfare och vandrare. Comino är bara 3,5 kvadratkilometer stor, vilket inte är speciellt mycket. Dessutom är den helt bilfri och det finns bara ett enda hotell på ön.
Under vinterhalvåret är det väldigt många vandrare och fotografer som beger sig till Comino. Naturen är otroligt vacker vilket bäddar för många fina vyer under vandringen.

Under den romerska eran var Comino bebodd men ön hade ingen större betydelse förrän riddarna kom. Den fick då två rpller. Dels som jaktmark och dels som utpost i öarnas försvar mot ottomanerna. Comino fungrade väldigt bra till det då ön ligger mitt emellan Malta och Gozo som är de två större öarna.
När riddarna kom till ön 1530 fanns det både vildsvin och harar där, vilket man inte kan tro idag då det är en ganska karg ö. Förr i tiden var stormästarna, riddarna alltså, noga med att skydda djurlivet - sitt jaktbyte - på ön. Om någon ertappades med att tjuvjaga fick man räkna med tre år som galärslav.

Under andra världskriget var Comino en avkrok utan några speciella tillgångar. Däremot återupplivades ön under 1960-talet när turismen satte fart.

Att besöka

St Marys Tower, ett torn som byggdes 1618 av Malteserorden på den sydöstra sidan av ön. Denna typ av torn byggde med för att använda som ett varningssystem om det eventuellt skulle bli en invasion. Idag däremot är tornet ett turistmål. Ett annat turistmål som är väldigt populärt på Comino är den blå lagunen. Det är en skyddad vik med vatten som skimrar i blågrönt. Det är otroligt vackert. Med sitt klara cyanfärgade vatten är det ett väldigt populärt ställe bland alla dykare som kommer till Comino och Malta.