Semester på Malta


Dykning

Dykning på Malta är ett väldigt stort nöje. 35000 dykare räknade man besökte Malta under 1999, och idag, nästan 10 år senare är dessa dykare än fler. En anledning till att så många väljer Malta som dykställe är för att det är så lätt att dyka här. Bara på Malta finns det 20 olika dykcenter, vilket underlättar när man ska leta upp ett ställe som passar. En annan anledning till att det är så bra att dyka på Malta är att det inte finns något tidvatten och inte heller några strömmar, vilket underlättar avsevärt.
En tredje anledning till att man borde dyka på Malta är vattnet. Vattnet runt Malta är det klaraste i hela Medelhavet vilket beror på de strömma som kommer från Gibraltar sund. Utöver det är dykningen precis som det brukar vara i Medelhavet, inte så mycket koraller och inte heller så mycket stora stim med färgglada fiskar. Däremot finns det mängder med grottor runt omkring Malta. Större delen av kusten på Malta består av klippor.

Krav för att få dyka

Ett av kraven för att man överhuvudtaget ska få dyka på Malta är att man har en nygjord hälsoundersökning för dykning som du kan visa upp för dykcentrat. Skulle man inte ha något med sig brukar det gå att ordna på plats också. Många dykcentra har egna läkare som kan genomföra din hälsoundersökning. Utöver denna hälsoundersökning krävs det att du har ett dyk-tillstånd. Ett sådant tillstånd får man automatiskt när man dyker med något dykcentra.
Det är klipporna som gjort ön känd för alla dykare då det är väldigt populärt med grottdykning kring Malta.
Beger man sig till Marfa Point kan man dyka i en grotta där "madonnastatyn" står på ett djup av 17 meter. Det finns även en hel del vrak runt omkring Malta som gör dykningen suverän.

Malta har som sagt väldigt mycket att erbjuda dykarna, oavsett vilken erfarenhet man har. Det finns mängder med vrak som ligger på olika djup, allt från 16 meter till 60 meter. Dessutom finns det rev lite och olika grottor här och var som man kan utforska. Nedan kan du läsa om några speciella dykplatser med vrak från olika tidpunkter i historien.

Bristol Blenheimbombaren

På 42 meter djup hittar man detta flygplan som nödlandade här under andra världskriget. Det är ett ganska litet flygplan med en vingbredd på 17 meter och med ett klart vatten som ger en fin sikt är det en upplevelse att simma närmare och ta en titt på det välbevarade engelska planet. Både pilotstolen, styrpinnen och den ena propellern är kvar vilket ger en extra häftig upplevelse. Det är inte varje dag man kan beskåda ett flygplansvrak på havsbotten som är så intakt.

Celine Dion

Detta tankfartyg som fraktade bränsle skönt inte för så jättemånga år sedan. 1995 låg fartyget inne för reparation på Malta då det inträffade en explosion och nio arbetare dog. För att hedra dessa arbetare som avled bestämde man sig för att sänka skeppet den 2 september 1998. Sänkningen genomfördes samtidigt som man spelade toner från Celine Dion. Fartyget sänktes ganska snabbt och till allas glädje lade det sig på rätt köl, vilket gjorde att det skapades ännu ett dykställe på Malta.

Nummer 10

Att dyka kring bogserbåtar är väldigt populärt och vanligt på Malta då det finns en hel del sådana vrak. Nr 10 och St Angelo är två bogserbåtar som passar bra för ett andradyk då de inte ligger så djupt, 21 meter. För att komma till dessa vrak utgår man från Marsascala Bay och man får ta sig ut till dykplatsen med båt.