Semester på Malta


Gozo

Gozo är den nästa största ön i den maltesiska ögruppen. År 2003 bodde det ca 35500 invånare på ön. Till Gozo tar man sig med hjälp av färja från huvudön Malta eller med helikopter från Maltas flygplats. Till Gozo åker man för att koppla av och njuta av fiden, till skillnad från Malta där det är full fart mest hela tiden. Huvudstaden på ön heter Victoria.

På Malta anser man att Gozo är något gammaldags och bonnigt. Trots det räknas Gozo som öarnas kornbod. Naturen på Gozo karaktäriseras av den honungsfärgade stenen och nationalväxten Oleander. Överallt kan man se den blomma i både röda och vita färger, vilket ska påminna om Maltas flagga som är röd med ett vitt kors.
Från mitten av november till mitten av maj är hela Gozo väldigt grön av växtlighet. En vacker syn. Somrarna däremot är något tråkigare i färgerna då det blir så varmt och torrt och växter ha lite svårt att frodas.

Tydliga märken från olika folkslag

Även på Gozo kan man se tydliga märken av de olika folkslag som har invaderat ön under 7000 år. På Gozo hittar man bland annat förhistoriska tempel som man säger byggdes 3600 år före Kristus, det vill säga tidigare än Pyramiderna i Giza.
Annat som karaktäriserar Gozo är alla odlingar på terasser, vilket är ett minne från araberna. Saker som påminner om malteserriddarnas tid på Malta är de kyrkor och befästningar som byggdes under 1500-talet.
Gränderna i städerna på Gozo är väldigt smala med skarpa hörn. Man byggde på detta sätet för att har bra täckning om man behövde skjuta, inte för att man har behövt göra det speciellt mycket man om i fall. Man hade det i tankarna åtminstone.

Vandra på Gozo

Tycker man om att röra på sig kan man på Gozo hitta en mängd olika vandringsleder. Naturen har verkligen inte sparat på sig här på ön. Klippor, grottor och klarblått vatten skapar fantastiska vyer.
Att dyka är också en aktivitet som är väldigt populär. Liksom andra vattensporter så som jetski, vindsurfing, fiske, segling och vattenskidåkning.
Eftersom det är väldigt lite biltrafik på Gozo går det även väldigt bra att cykla på ön.