Semester på Malta


Mat och dryck på Malta

Maltas tradition på mat sträcker sig massor med år tillbaka då hemmafruarna lagade storkok till sina män som var ute och arbetade. Det var mat som tog väldigt lång tid att förbereda och tillaga vilket innebär att det faktiskt är ganska svårt att få tag på riktig maltesisk mat på restaurangerna.

Många spännande rätter

Det som är närmast maltesisk mat man kommer är maltesernas fisksoppa med lök och grönsaker, Aljotta. Ravjul är en lokal pasta som påminner om den italienska raviolin men innehåller fårost istället för köttfärs eller grönsaker.
Timpana är en annan maltesisk rätt som liknar lasagne. Men istället för pasta så består Timpana av smördegsplattor med fyllning av grönsaker, köttfärs, ägg och ost.
Nationalrätter på Malta däremot, är Fenek. Det är tillagad kanin som ofta serveras som gryta med rödvin tillsammans med grönsaker. Gbejniet är något annat som malteserna är stolta över. Det är den milda fårosten som tillverkas på syskonön Gozo.

Trots att maltesisk mat karaktäriseras av storkok som tar flera timmar att laga, kan man lyckas få en inblick i matkulturen ändå. I turistorterna är det dock internationell mat som huvudsakligen serveras. och den är väl tillagad och smakar gott, även om det inte är något speciellt med den. Annars är det medelhavsmat som dominerar, med en liten influens från Italien. Det lokala vinet däremot håller en väldigt hög klass och brukar vara väldigt uppskattat.

Priser och tider

Medelpriset på en middag på Malta inklusive dryck ligger på cirka 150 svenska kronor. Då kan man äta på en något finare restaurang. Det finns andra alternativ som är mycket mer prisvärda, men då är kanske inte stämningen och upplevelsen den samma.
Även Mc Donald´s, Piza Hut och Burger King är restauranger som slagit sig rot på Malta. De håller samma priser som i Sverige och maten smakar som den brukar göra på dessa restauranger. Vill man äta billivt och befinner sig i Paceville ska man besäka Tastes Restaurant. De slår upp portar 18.00 och stänger inte förrän siste man lämnar stället, vilket brukar bli vid 6 på morgonen. Här får man stora portioner mat, i huvudsak internationell mat, men å andra sidan kostar det inte skjortan.