Semester på Malta


Att ta sig runt öarna

Eftersom öarna inte är speciellt stora är det förhållandevis enkelt att ta sig runt på egen hand.
Ett bra alternativ att använda sig av är kollektivtrafiken på Malta och Gozo. Bussarna stannar ofta vid alla de stora turistområdena, de går nästan överallt och kostar nästan ingenting alls. För en bussresa kostar det mellan 0,30 och 0,60 euro beroende på vart man ska. Den längsta bussresan tar endast ca 50 minuter. Genomsnittslängden för en bussresa är dock mellan 20 och 30 minuter.

Hyra bil

Att hyra en egen bil för att ta sig runt på egen hand är också ett bra alternativ. Framförallt om man vill komma bort från turistområdena till de bortre delarna av ön. Alla vägskyltar är på engelska så det är lätt att förstå. Däremot kör man på vänster sida av vägen.
För att hyra bil finns det stora och små biluthyrningsfirmor både på Malta och Gozo. Priset för en dag brukar ligga mellan 15-30 euro. En del biluthyrningsfirmor erbjuder även uthyrning av bilar där det ingår en privatchaufför.
Man kan även hyra moped, motorcykel och mountainbike om det är något som lockar. Däremot kan det begränsa ens resor något då vägarna på Malta inte är speciellt lämpliga för fordon på två hjul. Vägarna har inte den allra bästa standarden.

Färja

Mellan Malta och Gozo går det regelbundet en färja man kan ta. Resan mellan öarna tar cirka 20 minuter enkel resa. Dessutom finns det regelbunda båtturer från både Malta och Gozo till Comino. Man kan också välja att ta en sjötaxi från Grand Harbour, en så kallad "dghajsa-båt". En upplevelse bara det!