Semester på Malta


Malta för turister

Huvudstad: Valletta
Största stad: Birkirkara Officiella språk: Maltesiska och Engelska
Statsskick: Republik
Folkmängd: ca 400 000
Valuta: 1 januari 2008 övergick Malta till Euro

Malta är som tidigare nämnts en republik mitt i Medelhavet. Landet består egentligen av sex öar. De största om mest kända är Gozo, Comino och huvudön Malta. I republiken bor det cirka 400 000 invånare, varav de allra flesta bor på huvudön Malta. Valutan man använder på Malta övergick den 1 januari från maltesisk lira till euro.
Huvudstaden på Malta heter Valletta.

Den bästa tiden att besöka Malta på är mellan februari och juni. Mellan juli och september räknas det som högsäsong på Malta och då kryllar det av turister. Det kommer dubbelt så många turister som det finns invånare till Malta under dessa månader.

Som turist till ett nytt land vill man ofta veta lite praktiskt informatin om landet man kommer till. Kan man dricka vattnet? Funkar mobiltelefonen? Finns det svenskt kaffe på hotellet?
Nedan kan du läsa om några praktiska detaljer som kan vara bra att veta som turist.

Dricksvattnet i kranarna på Malta är fullt drickbart, men man rekommenderas ändå att köpa vatten på flaska i butikern. Vi har trots allt inte riktigt samma bakterieflora som länderna vid Medelhavet. Däremot går det utmärkt att borsta tänderna i kranvattnet.
Elektriciteten på Malta är 220V, 50 Hz vilket kan vara bra att veta om man tänkt använda sina egna elektriska saker i vägguttagen.

Som turist kan det vara bra att veta att man inte bör gå i badkläder mer än på stränderna. Det har att göra med respekt för invånarnas religion. Det finns även en hel del kyrkor på ön som kräver att man bär kläder som täcker armar, ben och axlar om man vill gå in i kyrkan.

Öppettiderna till affärerna kan vara ganska väsentligt att ha i tankarna så att man inte behöver köpa sig något jättenödvändigt och missar att de har stängt. De flesta affärer öppnar runt 9 på morgonen varje dag. På vardgarna brukar de stänga runt 21 på kvällen men på helgerna kan det hända att de stänger något tidigare.
Bankerna har öppet mellan 8.30-12.30 varje vardag. På lördagar kan vissa banker hålla öppet fram till 12.00.
Funderar man på att åka till Malta och behöver någon form av handikappsanpassning bör man tänka om. Malta är inte speciellt handikappvänligt med massa trappor osv.

På vissa ställen runt om på Malta är det inte tillåtet att pussas och vänslas med sin respektive. Framförallt ska man passa sig när man befinner sig på museer och kyrkor. Det kan leda till att man får en tillsägelse av upplysningsmannen och man inte kan hålla sig ifrån varandra.
Det gäller också att vara försiktig när man färdas med något transportmedel på Maltas gator då det inte finns någon lag kring rattonykterhet. Malta har nämligen ingen promillegräns.