Semester på Malta


Valletta

Valletta är Maltas huvudstad. Staden grundades år 1566 av Johanniterordern som regerade över ön över en kång tid. Man valde att grunda en ny stad för att förstärka den position ordern hade på Malta, och därför grundades Valletta.
Valletta kallas även för "en stad byggd av gentlemän för gentelmän". Namnet Valletta fick staden efter sin grundare, Jean de la Valette.

Vallettas olika benämningar

I Valletta bor det runt 10000 invånare och det är här som många malteser har sin arbetsplats. Staden har väldigt många olika benämningar, men det som benämningarna har gemensamt är att det har ett historiskt ursprung allihopa. Staden benämns bland annat s om den moderna staden, ett barockmästerverk, en europeisk konststad och en stad på världsarvslistan.
Valletta är en av de mest koncentrerade historiska platserna i hela världen, mycket tack vare alla olika regenter som huserat i staden, däribland fenicier, greker, kartager, romare, bysantier, araber och så klart Johanniterorden.

En livlig stad

Valletta är en väldigt livlig stad. Längs de smala sidogatorna hittar man alla pittoreska och små kaféer och på huvudgatorna hittar man de större internationella kedjorna med mode, musik och smycken.
UNder andra världskriget bombades staden sönder till stora delar. Idag består Vallettas kärna av flera olika kyrkobyggnader, bland annat St John´s Co-Cathedral som är en väldigt populär sevärdhet i Valletta. Det finns även en hel del monumnet och museer.